TART OD MEDENJAKA

Manje tradicionalna verzija medenjaka koja će zadovoljiti čak i najizbirljivije. Krema od medenjaka idealne debljine: čvrsta, glatka i kremasta, a ipak nežna.

Sastojci:


Keks od đumbira
  • 4 jaja (odvojite kvasac i žumanca)
  • 125 g šećera
  • 180 g običnog brašna
  • 60 g skroba
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike đumbira
  • 2 kašike tečnog meda
  • 2 kašičice kakaa
Za namaz
  • 300 g (domaćeg) džema od šljiva

Punč
  • 1 vrećica crnog čaja
  • 1 kašičica kafe
  • 2 kašičice šećera
  • 50 ml ruma
Krema od đumbira
  • 150 ml pavlake sa 36% masnoće
  • 200 g mascarponea
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica cimeta 
Glazura od čokolade
  • 3 kašike hladne vode
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 kašika želatina
  • 140 g maslaca
  • 3 kašike kakaa
TART OD MEDENJAKA

Priprema:


Maslacem premazati zidove i dno pleha za pečenje prečnika 20 cm. Prosejati brašno, skrob, đumbir, prašak za pecivo i kakao u činiju. Umutiti belanca dok ne učvrsnu uz postepeno dodavanje šećera. Kada smesa postane gusta i sjajna, dodavati jedno po jedno žumance i med. Mešati dok smesa ne postane glatka i konzistentna. Smanjiti broj obrtaja blendera i postepeno dodati suve sastojke. Pripremljenu smesu staviti u pleh za pečenje i peći 40-50 minuta na 180 stepeni, dok štapić ne ostane suv kada se izvuče iz smese. Baciti tortu na radnu površinu tako da se ujednači. Odložiti da se potpuno ohladi. Iseći tortu na 4 sloja.

Spremiti jak čaj, dodati kafu i šećer i dobro promešati. Odložiti da se potpuno ohladi. Dodati rum i pomešati sastojke. Potopiti slojeve torte u punč, a zatim premazati džemom od šljiva.

Dodati začine u krem i mutiti dok se ne stegne. Dodati maskarpone sir i mešati do sjedinjenja sastojaka. Premazati vrh i ivice tarta.

Dodati vodu u želatin i ostaviti da se stegne. Prosejati šećer i kakao u posudu. Dodati maslac i stegnuti želatin. Zagrevati na tihoj vatri dok se ne rastopi i sjedini sa ostalim sastojcima, mešajući sve vreme (ne dozvoliti da proključa!). Naneti glazuru preko torte.

Pored toga,
8 mekih medenjaka, najbolji baš kad su domaći. Ukrasiti vrh torte medenjacima. Ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 3 sata. Poslužiti.

Prijatno!
Otkazati
imate za upoređenje
Uporedi