BRZI I ORAŠASTI MEDENJACI

Medenjaci sa marmeladom i neizostavnim prelivom od čokolade. Za razliku od ostalih - medenjaci ne moraju da odstoje jer su idealni za jelo odmah nakon pečenja. Sočni, aromatični kolačići koje prati lep miris začina i meda.

Sastojci: 

 
  • 250 g meda
  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 450 g običnog brašna
  • 1,5 kašičica sode bikarbone čaša mleka
  • 3 jajeta kašičica kakaa
  • 3 kašičice đumbira
  • 1 kašičica đumbira
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g belog grožđa
  • 50 g seckanih badema
  • 100 g seckanih oraha
  • 150 g marmelade ili želea od šljiva
Preliv od čokolade
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 3 kašike mleka
  • 4 kašike kakaa
BRZI I ORAŠASTI MEDENJACI

Priprema:


Rastopiti med, šećer i maslac na laganoj vatri, a zatim dodati 150 g brašna. Kuvati 1-2 minuta i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati sodu bikarbonu, brašno, mleko, jaja, kakao, začine i mešati dok smesa ne postane glatka. Dodati suvo tropsko voće i sjediniti ga sa smesom. Podeliti smesu za dva pleha (najbolje je kada se ravnomerno podeli - onda se dobijaju dva slična kolača). Peći na 175 stepeni 40 minuta (štapić posle zabadanja u testo mora da ostane suv). Nakon toga odložiti oba pleha dok se ne ohlade.

U međuvremenu, rastopiti maslac na veoma tihoj vatri pa dodati šećer i mleko. Mešati dok se ne rastope i sjedine, pazeći da smesa ne proključa. Skloniti sa vatre i dodati kakao. Snažno mešati dok se kakao potpuno ne otopi bez grudvica. Čokolada je idealna za preliv jer se blago topi sa torte, ali se može koristiti i kao namaz, posebno kada se torta ohladi.

Kada se medenjak ohladi, iseći ga na pola, premazati marmeladom ili džemom, poklopiti ga drugom polovinom, lagano pritisnuti da se spoje pa ukrasiti premazom.

Prijatno!
Otkazati
imate za upoređenje
Uporedi